Tek Bir Müzik Terapi Seansının Orak Hücre Hastalığı Olan Hastaların Ağrı Algısı Üzerindeki Etkisi
Music Therapy on AYA Patients with Sickle Cell Disease
DOI:
https://doi.org/10.47513/mmd.v16i2.945Özet
Orak Hücre Hastalığı (SCD), öncelikle Afrika kökenli Amerikalıları etkileyen genetik bir hastalıktır. Her 13 Afrikalı Amerikalıdan biri orak hücre taşıyıcısı olarak (bir anormal hemoglobin geni) ve 365 kişiden 1'i SCD (iki anormal hemoglobin geni) ile doğar. SCD'nin etkileri farklılık gösterse de, yaygın görülen semptom şiddetli ağrıdır2. Vazo-oklüzif krizler (VOC) olarak bilinen şiddetli ağrılı olaylar, hastaneye yatışların ana nedenlerinden biridir.
SCD'li bireylerin dile getirdiği ortak endişe, VOC sırasında yeterli bakımın sağlanmasıdır. Yalnızca dört FDA onaylı hastalık değiştirici ilaç ve sınırlı ağrı kesici ilaçlar olduğundan, hastaların ağrı yönetimi için çok az tedavi seçeneği vardır ve bu da onları erken ölüm riskiyle karşı karşıya bırakır. Ek olarak, psikososyal stres etkenleri yaşam kalitelerini etkileyebilir. Bu, SCD'li hastaların diğer hastalara göre %25 daha uzun bekleme süresi yaşadığı ve başkaları tarafından damgalandığını bildirdiği acil serviste başlayabilir.
Sağlığın sosyal belirleyicileri, sağlık çalışanlarının kişilerarası ırkçılığı ve sistemik ırkçılık, hastaların hastanedeki ağrı deneyimlerini daha da karmaşık hale getirebilir9. Hasta sağlığını etkileyen diğer psikososyal stres etkenleri arasında düşük sosyoekonomik durum, zayıf aile işlevleri ve ebeveyn uyumu yer alır. Artan stres, depresyon, kaygı, sosyal dışlanma, yalnızlık, zayıf ilişkiler ve zayıf okul performansı da sıklıkla rapor edilmekte olup, bunlar sıklıkla VOC ve hastane ziyaretlerini artırmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde opioid reçetelerine bağlı ölümlerin sayısının artması ve SCD'li kişilerde fiziksel ve psikososyal stres etkenleri nedeniyle, ağrıya yönelik, özellikle VOC'nin çok boyutluluğunu ele alan, farmakolojik olmayan tedavilere ilgi artmıştır.
Müzik terapisi ağrının çok boyutluluğunu ele almanın etkili bir yolu olabilir. Ortak Komisyon, müzik terapisini farmakolojik olmayan bir strateji olarak listeleyerek hastanelerin ağrıya yönelik farmakolojik olmayan yaklaşımları teşvik etmesini ve sağlamasını tavsiye etmiştir. Ayrıca, 2016 tarihli bir meta-analiz, ağrı yoğunluğunun azaltılmasında VOC sırasında müzik terapisine destek sağlayan müzik tıbbına (-1,08, p<0,001) (sağlık çalışanlarınca uygulanan önceden kaydedilmiş müzik dinleme