Η μουσική υπόκρουση βελτιώνει την εμπειρία του εμβολιασμού κατά του Covid-19 για τους πολίτες και το εμβολιαστικό προσωπικό: Μία πιλοτική μελέτη

Συγγραφείς

  • Stine Jacobsen Associate Professor, Aalborg University
  • Bolette Beck Associate Professor, Aalborg University
  • Charlotte Lindvang

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.47513/mmd.v14i4.889

Λέξεις-κλειδιά:

Background Music, Covid-19 vaccine, staff well-being, patient well-being, sound environment

Περίληψη

Η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει αυξανόμενα επίπεδα άγχους, ανησυχίας, κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες. Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης καθημερινά αντιμετωπίζει ποικίλα επίπεδα ταραχής και άγχους που απαιτούν επιμονή και υψηλού βαθμού κίνητρα και συγκέντρωση. Η μελέτη αυτή στόχευε στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους διαφορετικών προκλήσεων υποστηρίζοντας τους πολίτες και το προσωπικό μέσω των κατά του Covid-19 εμβολιαστικών διαδικασιών την Άνοιξη του 2021, και χρησιμοποιώντας μουσική υπόκρουση. Μια επιμελημένη λίστα αναπαραγωγής αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και το ιατρικό προσωπικό. Δεδομένα παρατήρησης συλλέχθηκαν σε τρεις ημέρες με μουσική και σε τρεις ημέρες χωρίς μουσική με συνολικά 699 πολίτες και 39 εργαζόμενους να συμμετέχουν. Η ανάλυση των δεδομένων υπέδειξε πώς η μουσική υπόκρουση σε σχέση με τον εμβολιασμό μπορεί να έχει θετική επίδραση στους πολίτες και το προσωπικό, ειδικά αναφορικά με την εμπειρία του χρόνου αναμονής και τη διάθεση των πολιτών, το ηχητικό περιβάλλον στην εμβολιαστική αίθουσα, καθώς επίσης και με την εμπειρία του προσωπικού ως προς τη σύνδεσή του με τους πολίτες και τη συνεργασία του με συναδέλφους. Η υλοποίηση επιμελημένων λιστών αναπαραγωγής απαιτεί επαγγελματική εξειδίκευση ώστε να μεγιστοποιηθούν τα πιθανά οφέλη, καθώς η μουσική υπόκρουση μπορεί επίσης να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Η συμμετοχή του προσωπικού είναι ουσιώδης ως προς την αντιμετώπιση της ηθικής πτυχής, καθώς καθίσταται αναγκαίο να είναι πλήρως ενημερωμένο σχετικά με τη μουσική υπόκρουση και την κατάλληλη χρήση της.

Βιογραφικά Συγγραφέων

Stine Jacobsen, Associate Professor, Aalborg University

Stine Lindahl Jacobsen, Ph.D., Associate Professor at Aalborg University, Denmark. She is head of Arts, Health & Technology Study Board as well as head of Music Therapy Research Group, head of Arts and Health in Danish Northern Region, co-founder and host of International Music Therapy Assessment Consortium, and co-founder of  Arts, Health and Humanities Research Cluster at Aalborg University. Jacobsen has developed Assessment of Parent-Child Interaction (APCI) and trains music therapists and other professions in this method internationally. Her clinical & research areas mainly include families at risk, child protection, arts and health, effect studies  and music therapy assessment and she has published several books and chapter within these areas internationally.

 

Bolette Beck, Associate Professor, Aalborg University

Associate Professor, Aalborg University

Charlotte Lindvang

Associate Professor, Aalborg University

Δημοσιευμένα

2022-10-30

Τεύχος

Ενότητα

Full Length Articles